klart.se

söndag 7 februari 2010

Gissa vad igen :)

Som sagt var så ekade det ju i kylen , så vi har varit och handlat lite nu ikväll :)
Köpte detta som jag fotograferat med mitt macro-objektiv.
Ledtråd = Man äter det ;-) Svar kommer längre ner :)


Klicka på bilden/bilderna för att se den/dom i större format















Svaret på vad jag fotograferat är Litchi !

Litchi är en frukt ungefär lika stor som en valnöt.När frukten är mogen så är den rödbrun medan de ljusa och gröna behöver mogna innan man äter dem. För att komma åt det saftiga vita fruktköttet gör man ett hål på det tunna skalet med en kniv. Skalet är sedan enkelt att plocka bort.
OBS ! finns en kärna i mitten som man ej bör äta.
Man kan plantera kärnan , vilket bör ske rätt omgående och om en si så där 10 år så har du en buske som bär frukt *ler*
Dom smakar jättegott , påminner lite om smaken på vindruvor.
Tommy vägrar att ens smaka ! Han säger att dom liknar fårtestiklar alternativt ögonglober när man skalat dom.
Efter att ha delgett er denna information , så vill /vågar väl ingen som läser detta prova heller *fniss*
Den färska frukten börjar bli vanlig även i svenska butiker.
Jag köpte mina på ICA :)
Det finns även inlagda i sockerlag på burk. Kolla på hyllan med utländska varor om du skulle vilja prova det. Man slipper ju klabbet med att skala då *ler*.
Asiatiska butiker har dem ofta både färska och konserverade. Torkad litchi finns också och säljs ofta med skalet kvar. De torkar naturligt och skalet förlorar sin färg under processen och blir brunt. Skalet bryts lätt sönder och fruktköttet liknar russin i konsistensen.


Litchi har odlats i Kina under många tusen år.
Den växer som en buske och är ständigt grön. På höjden blir de upp till 10 m även om det är sällsynt.
Från Kina har den spridit sig till många fler länder där den odlas kommersiellt. Idag odlas de i stora delar av Asien och särskilt Kina, Thailand, Vietnam, Pakistan, Indien, och Japan. Mindre odlingar finns också Madagaskar, Västindien och Centralamerika. De senare åren har man också etablerat odlingar i Australien, Mexiko och Sydafrika. Försök med odlingar har skett i Kalifornien och Florida men med få enstaka undantag har de intevarit lyckade.

Tidig historia :
Litchi odlades redan 2000 år f.v.t i sydra delarna av Kina längs floder nära kusten. En av de första referenserna till Litchi är från Tang dynastin (18 juni 618 – e Juni 907). Kejsare Li Longji konkubin och favorit Yang Yuhuan ska ha föredragit Litchi framför annan frukt. Kurirer tog dagligenfärsk frukt till hovet. Frukten anses därför vara symbol för familjelycka och romantik. Nygifta i Kina kan än idag lägga Litchi under sängen och det tros skänka söner.


Traditionell läkekonst :

Liksom många andra frukter och bär används litchi inom den traditionella kinesiska läkekonsten. Särskilt används kärnorna som smärtstillande medel. Värt att tänka på är att kärnorna är svagt giftiga. Även i Indien används kärnorna och då mot neurologisk smärta. Fruktköttet anses motverka hosta.

Hittade ett recept på sherbet med litchi också :)
Påminner om sorbet står det :)

Litchi sherbet är populär i Indien och det står att den är ganska enkel att göra. Jag har ingen aning för jag har inte testat receptet :)
Tror däremot att jag faktiskt ätit Litchi sorbet på en indisk restaurang i London av alla ställen :)

Vill du prova att göra den så behöver du :

•24 skalade litchi frukter.

•1 paket gelatin eller ca 30 g.


•1/2 dl kallt vatten.

•1/2 dl mjölk.

•1/2 dl socker.


•3 dl kaffegrädde.

•1 tesked färsk citronsaft.


Pressa ut saften från Litchi frukterna. (ca1 dl Litchisaft)
Lägg gelatin i kallt vatten.
Värm hälften av mjölken precis under kokpunkten och lägg i den uppmjukade gelatinen och rör tills den löst upp sig. Lägg till socker och blanda. Låt det svalna.

Blanda i kaffegrädde eller fet mjölk. Rör ner juicen från Litchi och citron. Ställ in i frysen tills det får en krämig konsistens.

Källa : Nyfiken Vital

2 kommentarer:

Tina sa...

Hej sötis!!
Har aldrig hört talas om denna frukt.. men lät väldigt spännande =))
SovGott vännen!!
Imorron drar jag igång en TÄVLING för att fira att Nisse- Sture är frisk nu =)) Är du med??
Kram Tina

Pia sa...

Hej Camilla!
Det var en massa information du bjöd på i detta inlägget!
Har aldrig smakat denna frukten faktiskt.
Kram Pia